Ovenschotel met Gehakt en Bloemkool

Ons kan je altijd blij maken met een gegratineerde ovenschotel, zomer of winter. Niet het meest Instagrammable gerecht, maar deze eenvoudige ovenschotel met bloemkool en gehakt is onze favoriet!

Ik hoor je al denken: ovengerechten in de zomer? Als het al heet genoeg is in de keuken zonder de oven?! Deze bloemkool ovenschotel met gehakt is inderdaad winter comfort food ten top, maar hij is zo lekker dat hij toch ook al eens in ons zomers weekmenu durft te sluipen.

Wat ik zo leuk aan ovenschotels vind (behalve dat heerlijke kaaskorstje), is dat je je keuken al kan opruimen terwijl de schotel in de oven staat. Bijna geen opruimwerk meer na het eten!

Afhankelijk van de pakjes gehakt die in de winkel liggen, maken we graag een grotere portie van deze ovenschotel met bloemkool en gehakt, zodat we de middag erna restjes kunnen eten. Die zijn bijna nog lekkerder!

We gebruiken meestal bloemkool uit de diepvries, maar je kan uiteraard ook verse bloemkool schoonmaken en koken. Net zoals je diepvriespuree kunt gebruiken als je geen aardappelen wil schillen. Zo deed ik dat op kot. Mmm, jullie willen niet weten hoeveel pakken smeuïge diepvriespuree van McCain ik er in Leuven door gejaagd heb!

Genoeg gezeverd, hier is het recept voor onze lievelingsovenschotel met bloemkool en gehakt. Echte boerenkost kan toch zo smaken, niet?

Recept Ovenschotel met Gehakt en Bloemkool

Misschien niet het meest Instagrammable gerecht, maar deze eenvoudige ovenschotel is zo lekker!
4,62 van 31 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Koken 45 minuten
Oven 35 minuten
Totaal 1 uur 30 minuten
Type Ovenschotel
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • (dit is een affiliate partner)Weegschaal
  • Kookpot
  • Sauspan
  • Klopper
  • Maatbeker
  • (dit is een affiliate partner)Ovenschotel

Ingrediënten
  

  • 500 g aardappelen bloemig
  • 300 g gehakt varkens-kalfs
  • 400 g bloemkool diepvries
  • 1 ui optioneel
  • 200 g gratinkaas
  • nootmuskaat

Bechamelsaus

  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • 250 ml halfvolle melk

Instructies
 

  • Schil de aardappelen, was ze, en snij ze in gelijke blokjes. (Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn.) Doe ze in een kookpot, voeg water toe tot ze onderstaan, voeg zout toe en breng aan de kook. Ze zijn gaar (dus klaar om af te gieten) als je erin prikt met een aardappelmesje en ze eraf glijden.
  • Breng een andere pot met gezouten water aan de kook voor de bloemkool. Voeg de bloemkool toe als het water kookt. Niet te lang laten koken, zo’n 4 minuutjes, mag nog beetje beetgaar zijn.
  • Pel en snipper de ui. Bak glazig in boter/olijfolie. Voeg gehakt toe en bak tot het bruin is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Bechamelsaus

  • Smelt de boter op een laag vuur in een steelpannetje of kookpot. Laat zeker niet bruin worden, want dan is je saus ook bruin.
  • Voeg de bloem toe en klop goed. Laat al roerend aanbakken tot het naar koekjes begint te ruiken.
  • Voeg al roerend geleidelijk aan de melk toe. Blijf kloppen tot er geen klonters meer zijn. Afhankelijk van hoe dik of loperig je de saus wil, kan je ze langer laten inkoken, of meer melk toevoegen.
  • Voeg eventueel wat van de geraspte (gratin)kaas toe aan de saus.
  • Kruid af met peper, zout, en nootmuskaat.

Afwerking

  • Plet de aardappelblokjes tot puree met een geutje melk en kruid af met peper, zout, en nootmuskaat.
  • Doe een laag puree in de ovenschotel, dan een laag gehakt en een laag bloemkool. Giet de bechamelsaus over de bloemkool en bedek alles met een laagje geraspte gratinkaas.
  • Zet ongeveer 35 minuten (of tot kaas korstje vormt) in een tot 180°C voorverwarmde oven.

Tips

  • Wij gebruiken een ovenschotel van ongeveer 20 x 14 x 6 cm voor 2 personen.
  • Lijkt de hoeveelheid bloemkool wat weinig/veel voor jouw ovenschotel? Leg de roosjes voor het koken even in je ovenschotel om te zien hoeveel je nodig hebt voor 1 laag.
  • Wij gebruiken meestal diepvries bloemkool, maar kan uiteraard ook perfect met verse bloemkool.
  • Heb je de ingrediënten warm in de ovenschotel gedaan en heb je geen geduld meer? Zet de schotel dan even onder de grill om de kaas te laten smelten.

20 gedachten over “Ovenschotel met Gehakt en Bloemkool”

  1. dat ga ik proberen. met mijn 90 jaar moet dat toch ook wel lukken.Ik doe er een scheutje witte wijn overheen.

  2. 5 stars
    Zitten het op dit moment te eten,en het is super smakelijk!!Ipv bechamelsaus een bakje ‘bruine saus’ van Remia gebruikt,en deze op smaak gemaakt met peper,zout en zoals aanbevolen wat geraspte kaas er doorheen..Deze ga ik vaker maken!Dank voor je recept!Groet,Richard.

  3. Erg lekker. Al meerdere keren gemaakt. Vandaag met extra tijm door t gehakt en wat kerrie poeder over de bloemkool voor de saus. Nog ff 30 minuten wachten.

  4. Net dit recept gevonden en gemaakt. Ipv verse aardappelen heb ik een pakje ovenpuree van maggi gebruikt. Verdraaid lekker

    1. Goed om te lezen dat het lekker was, Lisa! En met zo’n pakje ovenpuree was de ovenschotel eens zo snel klaar dan. 😉

  5. 5 stars
    Net de ovenschotel gemaakt. Iedereen vond het super lekker! Wel iets te veel gemaakt, maar dan hebben we morgen nog iets lekkers. Dankjewel voor je heerlijke recept Birthe, hij gaat in het boekje.

    Groetjes uit Nederland

  6. Goed recept, erg lekker. Ik mis in het recept wel nog de stap om van de aardappelblokjes puree te maken. Voor mij niet al te moeilijk overigens…

    1. Leuk om te lezen dat de ovenschotel lekker was, Marco! Is inderdaad een makkelijk receptje, maar hoeft niet moeilijk te zijn om te smaken hé. 😉 En bedankt voor je opmerkzaamheid, ik heb de stap er ineens aan toegevoegd voor de volledigheid.

  7. 5 stars
    Vandaag klaargemaakt. Superlekker, een succes aan tafel voor groot en klein ! 😋 bedankt voor je receptje

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw Score