Ovenschotel met Gehakt en Bloemkool

Ons kan je altijd blij maken met een gegratineerde ovenschotel, zomer of winter. Niet het meest Instagrammable gerecht, maar deze eenvoudige ovenschotel met bloemkool en gehakt is onze favoriet!

Ik hoor je al denken: ovengerechten in de zomer? Als het al heet genoeg is in de keuken zonder de oven?! Deze bloemkool ovenschotel met gehakt is inderdaad winter comfort food ten top, maar hij is zo lekker dat hij toch ook al eens in ons zomers weekmenu durft te sluipen.

Wat ik zo leuk aan ovenschotels vind (behalve dat heerlijke kaaskorstje), is dat je je keuken al kan opruimen terwijl de schotel in de oven staat. Bijna geen opruimwerk meer na het eten!

Afhankelijk van de pakjes gehakt die in de winkel liggen, maken we graag een grotere portie van deze ovenschotel met bloemkool en gehakt, zodat we de middag erna restjes kunnen eten. Die zijn bijna nog lekkerder!

We gebruiken meestal bloemkool uit de diepvries, maar je kan uiteraard ook verse bloemkool schoonmaken en koken. Net zoals je diepvriespuree kunt gebruiken als je geen aardappelen wil schillen. Zo deed ik dat op kot. Mmm, jullie willen niet weten hoeveel pakken smeuïge diepvriespuree van McCain ik er in Leuven door gejaagd heb!

Genoeg gezeverd, hier is het recept voor onze lievelingsovenschotel met bloemkool en gehakt. Echte boerenkost kan toch zo smaken, niet?

Ovenschotel met Gehakt en Bloemkool

Misschien niet het meest Instagrammable gerecht, maar deze eenvoudige ovenschotel is zo lekker!
0 door 0 stemmen
Afdrukken Pinnen Stemmen
Voorbereiding10 minuten
Koken45 minuten
Oven35 minuten
Totaal1 uur 30 minuten
Type: Ovenschotel
Portie: 2 personen

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen (bloemig)
  • 300 g gehakt (varkens-kalfs)
  • 400 g bloemkool (diepvries)
  • 1 ui (optioneel)
  • 200 g gratinkaas
  • nootmuskaat

Bechamelsaus

  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • 250 ml halfvolle melk

Benodigdheden

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze, en snij ze in gelijke blokjes. (Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn.) Doe ze in een kookpot, voeg water toe tot ze onderstaan, voeg zout toe en breng aan de kook. Ze zijn gaar als je erin prikt met een aardappelmesje en ze eraf glijden.
  • Breng een andere pot met gezouten water aan de kook voor de bloemkool. Voeg de bloemkool toe als het water kookt. Niet te lang laten koken, zo’n 4 minuutjes, mag nog beetje beetgaar zijn.
  • Pel en snipper de ui. Bak glazig in boter/olijfolie. Voeg gehakt toe en bak tot het bruin is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Bechamelsaus

  • Smelt de boter op een laag vuur in een steelpannetje of kookpot. Laat zeker niet bruin worden, want dan is je saus ook bruin.
  • Voeg de bloem toe en klop goed. Laat al roerend aanbakken tot het naar koekjes begint te ruiken.
  • Voeg al roerend geleidelijk aan de melk toe. Blijf kloppen tot er geen klonters meer zijn. Afhankelijk van hoe dik of loperig je de saus wil, kan je ze langer laten inkoken, of meer melk toevoegen.
  • Voeg eventueel wat van de geraspte (gratin)kaas toe aan de saus.
  • Kruid af met peper, zout, en nootmuskaat.

Afwerking

  • Doe een laag puree in de ovenschotel, dan een laag gehakt en een laag bloemkool. Giet de bechamelsaus over de bloemkool en bedek alles met een laagje geraspte gratinkaas.
  • Zet ongeveer 35 minuten (of tot kaas korstje vormt) in een tot 180°C voorverwarmde oven.

Tips

  • Wij gebruiken een ovenschotel van ongeveer 20 x 14 x 6 cm voor 2 personen.
  • Lijkt de hoeveelheid bloemkool wat weinig/veel voor jouw ovenschotel? Leg de roosjes voor het koken even in je ovenschotel om te zien hoeveel je nodig hebt voor 1 laag.
  • Wij gebruiken meestal diepvries bloemkool, maar kan uiteraard ook perfect met verse bloemkool.
  • Heb je de ingrediënten warm in de ovenschotel gedaan en heb je geen geduld meer? Zet de schotel dan even onder de grill om de kaas te laten smelten.
Dit recept gemaakt?Laat ons via @EtenopTafel weten hoe het was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *