Wortelcake met roomkaas glazuur

We hebben al heel wat wortelcake (of carrot cake) geproefd, maar hadden het nog nooit zelf proberen maken. Nu wel! Hier is een eenvoudig receptje voor wortelcake met roomkaas glazuur, zonder noten of rozijnen. Wij zijn fan!

We proberen graag iets nieuws uit als we een feestje geven. Klinkt riskant, maar dan heb je ineens heel wat meningen. Soms is dat een cocktail, soms een dip, soms een hapje. Maar voor de Détail Pop-up Boutique die ik op een namiddag in November hostte, mocht het niet te vettig of te smodder-achtig zijn, met al die handgemaakte handtassen in onze living.

Vaak laat ik het koken aan Brecht over, maar als het tijd is om te bakken, is het mijn beurt. Wortelcake met roomkaas glazuur, klinkt goed dacht ik. Alleen jammer dat je daarvoor wortelen moet raspen! Heerlijk werkje als dat met de hand moet.

Ochja, zoveel wortelen moesten er nu ook weer niet geraspt worden. En het waren de lovende woorden meer dan waard. Birthe, mag ik dat recept ook? Uiteraard! Hier komt het:

Wortelcake

Een eenvoudig receptje voor wortelcake met roomkaas glazuur, zonder noten of rozijnen, want minder is vaak meer.
0 door 0 stemmen
Afdrukken Pinnen Stemmen
Voorbereiding55 minuten
Oven55 minuten
Totaal1 uur 50 minuten
Type: Cake
Portie: 1 cake

Ingrediënten

Cake

  • 360 g bloem
  • 150 g suiker
  • 12 g bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gember (poeder)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 2 kruidnagels
  • 2 eieren
  • 1/2 pipetje vanille extract
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 240 g volle Griekse yoghurt
  • 2 grote wortelen

Glazuur

  • 120 g roomkaas (Philadelphia bijvoorbeeld)
  • 50 g ongezouten boter (zacht laten worden)
  • 250 g bloemsuiker
  • 1/2 pipetje vanille extract

Instructies

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180°C, tenzij je oven snel warm is.
  • Gebruik een bakborsteltje om de cakevorm royaal in te smeren met boter en zet even opzij. Maak het jezelf gemakkelijk door een goeie mespunt boter even in de microgolf te zetten.
  • Maal de kruidnagel fijn met een mortel en stamper.
  • Schil de wortelen en rasp ze fijn.
  • Meng (met een klopper) de bloem, suiker, bakpoeder, natriumbicarbonaat, zout en kruiden.
  • Meng (met een klopper) in een andere kom de eieren, vanille, olie en yoghurt tot een gladde massa.
  • Verwarm nu de oven voor op 180°C als je dat nog niet gedaan hebt.
  • Doe de droge ingrediënten bij de natte en meng met je handen tot 1 geheel, een dik kleverig deeg. Voeg de geraspte wortel toe.
  • Lepel/Giet het deeg in de cakevorm en zet in de tot 180°C voorverwarmde oven. Doe na ongeveer 25 minuutjes een vel zilverpapier over de cake, zodat hij niet te donker wordt.
  • Check na nog eens 30 minuten of de cake doorbakken is door er met een tandenstoker in te prikken. Als er nog wat (nat) deeg aan blijft plakken, mag de cake nog even terug in de oven.
  • Laat de cake (een paar uur) afkoelen in de vorm.

Glazuur

  • Maak het glazuur pas wanneer de cake volledig is afgekoeld.
  • Haal de boter een uurtje vooraleer je het glazuur gaat maken uit de koelkast om hem zacht te laten worden, anders lukt het glazuur niet zo goed.
  • Meng voorzichtig de roomkaas en boter met een spatel tot een glad en romig mengsel.
  • Voeg de bloemsuiker en vanille toe en klop met een klopper tot het mengsel glad en smeerbaar is.
  • Smeer met een spatel op de afgekoelde wortelcake en lik daarna gerust de spatel af.

Tips

  • Voor 1 cake gebruik ik 2 grote wortelen, of zo’n 140 g geraspte wortelen.
  • Bewaar de wortelcake met glazuur in de frigo in een luchtdichte container.
  • Werk de wortelcake eventueel af door wat okkernoten of pecannoten in het glazuur te duwen.
Dit recept gemaakt?Laat ons via @EtenopTafel weten hoe het was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *