Geroosterde Tomatensoep

Deze geroosterde (kers)tomatensoep duurt wat langer om te maken, maar is het zeker waard. Door de tomaten in de oven te roosteren krijgt je soep dat tikkeltje extra!

Vind je tomatensoep soms ook te tomatig, te zuur bijna? Een beetje melk toevoegen kan helpen. Of rooster de tomaten in de oven voor ze in de soep te draaien en karameliseer de sjalot lichtjes. Dit maakt de soep zoeter en lekkerder!

Voor deze geroosterde tomatensoep gebruik ik meestal kerstomaten in tros, maar je kan ook gewone tomaten gebruiken. Afhankelijk van de soort en kwaliteit van de tomaten zal de smaak uiteraard wel wat verschillen.

Ik kijk er alvast naar uit om dit receptje eens te proberen met tomaten uit onze moestuin!

Recept Geroosterde Tomatensoep

Deze geroosterde (kers)tomatensoep duurt wat langer om te maken, maar is het zeker waard. Door de tomaten in de oven te roosteren krijgt je soep dat tikkeltje extra!
4,67 van 3 stemmen
Voorbereiding 25 minuten
Koken 30 minuten
Oven 20 minuten
Totaal 55 minuten
Type Soep
Porties 4 tassen

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Kookpot
  • Maatbeker
  • (dit is een affiliate partner)Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook optioneel
  • 1 kg kerstomaten in tros
  • 2 tl tijm vers indien mogelijk
  • 0,5 l water
  • 1 blokje kippenbouillon

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de sjalotten en leg aan de kant.
  • Haal de kerstomaten van de tros, was en droog ze.
  • Plet de ongepelde teentjes look met het lemmet van je mes.
  • Leg de kerstomaten en geplette look (in de schil) op een bakplaat. Besprenkel met de (verse) tijm, peper, zout, en olijfolie.
  • Zet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de look en kerstomaten zacht zijn. Als ze zwart beginnen worden, is het zeker tijd om ze eruit te halen!
  • Zet ondertussen een soeppot op het vuur met wat boter in. Snijd de sjalot grof en karameliseer hem lichtjes door hem ongeveer 20 minuten te bakken op laag vuur tot hij zacht en goudbruin is.
  • Als de kerstomaten en look gaar zijn, verwijder dan de schil van de look en voeg de inhoud van de bakplaat toe aan de sjalot. (Laat er gerust een teentje look uit als je daar niet zo'n fan van bent.)
  • Giet het water erbij, doe de kippenbouillon in de pot en breng het geheel aan de kook.
  • Haal de soeppot van het vuur, mix de soep met een staafmixer, en kruid af met peper en zout naar smaak.

Tips

  • Weet dat er nog zaadjes en kerstomatenvelletjes in deze soep zitten. Moest je kieskeurige eters hebben, kan je de soep zeven.
  • Je kan de kerstomaten vervangen door gewone tomaten. Snijd ze in 4 en dan in 2 voor ze de oven in gaan.
  • Werk de soep eventueel af met een streepje room, een drupje pesto of wat basilicum.
  • Verzacht de soep door er wat melk aan toe te voegen.
  • Als je de hoeveelheid van het recept verhoogt, tel dan ongeveer 1 bakplaat per 1,5 kg kerstomaten, en hou er rekening mee dat ze wat langer in de oven zullen moeten staan.

2 gedachten over “Geroosterde Tomatensoep”

    1. Bedankt voor je reactie, Monique, en wat leuk dat je onze mening deelt! Blij om te lezen dat het gesmaakt heeft. 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw Score