Geroosterde Tomatensoep

Deze geroosterde (kers)tomatensoep duurt wat langer om te maken, maar is het zeker waard. Door de tomaten in de oven te roosteren krijgt je soep dat tikkeltje extra!

Vind je tomatensoep soms ook te tomatig, te zuur bijna? Een beetje melk toevoegen kan helpen. Of rooster de tomaten in de oven voor ze in de soep te draaien en karameliseer de sjalot lichtjes. Dit maakt de soep zoeter en lekkerder!

Voor deze geroosterde tomatensoep gebruik ik meestal kerstomaten in tros, maar je kan ook gewone tomaten gebruiken. Afhankelijk van de soort en kwaliteit van de tomaten zal de smaak uiteraard wel wat verschillen.

Ik kijk er alvast naar uit om dit receptje eens te proberen met tomaten uit onze moestuin!

Geroosterde Tomatensoep

Deze geroosterde (kers)tomatensoep duurt wat langer om te maken, maar is het zeker waard. Door de tomaten in de oven te roosteren krijgt je soep dat tikkeltje extra!
5 door 1 stem
Afdrukken Pinnen Stemmen
Voorbereiding25 minuten
Koken30 minuten
Oven20 minuten
Totaal55 minuten
Type: Soep
Portie: 4 tassen

Ingrediënten

  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook (optioneel)
  • 1 kg kerstomaten (in tros)
  • 2 tl tijm (vers indien mogelijk)
  • 0,5 l water
  • 1 blokje kippenbouillon

Benodigdheden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal de kerstomaten van de tros, was en droog ze.
  • Plet de ongepelde teentjes look met het lemmet van je mes.
  • Doe eventueel wat bakpapier op een bakplaat en leg de kerstomaten en geplette look (in de schil) hierop. Besprenkel met de (verse) tijm, peper, zout, en olijfolie. Zet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de look en kerstomaten zacht zijn. Als ze zwart beginnen worden, is het zeker tijd om ze eruit te halen!
  • Zet ondertussen een soeppot op het vuur met wat boter in. Snijd de sjalot grof en karameliseer hem lichtjes door hem ongeveer 20 minuten te bakken op laag vuur tot hij zacht en goudbruin is.
  • Als de kerstomaten en look gaar zijn, verwijder dan de schil van de look en voeg de inhoud van de bakplaat toe aan de sjalot. (Laat er gerust een teentje look uit als je daar niet zo'n fan van bent.)
  • Giet het water erbij, verbrokkel het blokje kippenbouillon in de pot en breng het geheel aan de kook.
  • Haal de soeppot van het vuur, mix de soep met een staafmixer, en kruid af met peper en zout naar smaak.

Tips

  • Weet dat er nog zaadjes en kerstomatenvelletjes in deze soep zitten, moest je kieskeurige eters hebben.
  • Je kan de kerstomaten vervangen door gewone tomaten. Snijd ze in 4 en dan in 2 voor ze de oven in gaan.
  • Werk de soep eventueel af met een streepje room, een drupje pesto of wat basilicum.
  • Verzacht de soep door er wat melk aan toe te voegen.
  • Als je de hoeveelheid van het recept verhoogt, tel dan ongeveer 1 bakplaat per 1,5 kg kerstomaten, en hou er rekening mee dat ze wat langer in de oven zullen moeten staan.
Dit recept gemaakt?Laat ons via @EtenopTafel weten hoe het was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *