Aardbeienconfituur

Het is juni, en het aardbeienseizoen is volop aan de gang, hét moment om je eigen aardbeienconfituur te maken. Helemaal niet moeilijk, en eens zo lekker omdat je hem zelf gemaakt hebt!

In onze gezamenlijke moestuin staan enkele rijen goed presterende aardbeienplantjes. Even plukken, een pak geleisuiker kopen en na een klein uurtje werk heb je een hele voorraad aardbeienconfituur, of aardbeienjam, zoals ze in Nederland zeggen. Hieronder vind je het (makkelijke) recept.

Ik maak altijd een hele voorraad confituur in 1 keer, want zo heb ik maar 1 keer werk, en hij blijft toch maanden goed. Vorig jaar heb ik (op mijn eentje) aan zo 1 portie de hele zomer, herfst en winter plezier gehad.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je genoeg lege bokalen in huis hebt. Ik gebruik de Korken voorraadpotten van 0.5 l van de Ikea, of soms ook die van 13 cl. Je kan ook lege glazen potten van bijvoorbeeld perziken of gekochte confituur gebruiken, of weckpotten kopen.

Krijg je al die aardbeienconfituur zelf niet op? Deel het uit aan je vrienden, familie of buren, of geef het als cadeautje in een ontbijtmand bijvoorbeeld.

Aardbeienconfituur

Als het aardbeienseizoen volop aan de gang is, is het hét moment om je eigen aardbeienconfituur te maken. Helemaal niet moeilijk en zo lekker!
0 door 0 stemmen
Afdrukken Pinnen Stemmen
Voorbereiding35 minuten
Koken10 minuten
Totaal45 minuten
Type: Broodbeleg
Portie: 3 potten van 0.5 l

Ingrediënten

  • 1 kg aardbeien (ongekuist)
  • 1 kg geleisuiker

Instructies

  • Zet een bordje in de koelkast.
  • Je kan je glazen potten steriliseren, zo blijft de confituur het langst goed. Maar goed afwassen en even boven de hete stoom van de confituur houden is ook voldoende.
  • Spoel de aardbeien kort en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in stukjes.
  • Doe de gesneden aardbeien samen met de suiker in een voldoende grote kookpot. De onze heeft een diameter van 25 cm en is 12 cm hoog.
  • Breng al roerend (met een spatel bijvoorbeeld) aan de kook.
  • Als je aardbeienconfituur zonder stukken wil, mix het geheel dan even met een staafmixer.
  • Laat 4 minuten borrelen.
  • Doe een streep gelei op het koude bordje en houd het na 30 seconden wachten schuin. Als de confituur blijft plakken is hij klaar, anders laat je hem best nog even koken.
  • Let op, voor een goede afsluiting is het belangrijk dat je bij het gieten niet op de randen van de potten morst. Gebruik hier bijvoorbeeld een glazen maatbeker of een trechter voor.
  • Voor potten met een rubberen ring en/of beugelsluiting: giet de confituur in de glazen potten tot ongeveer 1 cm onder de rand, sluit onmiddellijk, en laat afkoelen.
  • Voor potten met een draaideksel: giet de confituur in de glazen potten tot aan de rand, sluit onmiddellijk, en laat omgekeerd afkoelen (voor een goede afsluiting).
Dit recept gemaakt?Laat ons via @EtenopTafel weten hoe het was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *