Kabeljauwfilet uit de oven met Tomatenroomsaus

Een simpele kabeljauwfilet uit de oven, met puree, wokgroentjes en tomatenroomsaus, een van mijn favoriete gerechtjes van op “Hotel Mama” dat we thuis ook eens graag maken!

Toen ik lang geleden voor het eerst op kot vertrok, heb ik wat receptjes van mama neergeschreven in een boekje om zelf eens te maken in Leuven. Thuis moesten we amper ooit zelf koken, dus de vereisten voor die receptjes: simpel en lekker! En deze kabeljauw was er 1 van.

Voor ons hoort er zelfgemaakte puree en een pakje wokgroentjes van de winkel bij deze kabeljauw met tomatenroomsaus, maar je kan er gerust jouw eigen favoriete bijgerechtjes bij serveren.

Heb je wat meer tijd, dan kan je je eigen wokgroentjes snijden, maar wij kopen meestal de wok met rode paprika van de Delhaize. Misschien kan je wel een pakje redden dat bijna vervalt!

Voor de foto hebben we het bord een beetje mooi proberen dresseren. In realiteit ziet mijn bord er als volgt uit: stukje vis uit de papillot gehaald, goeie schep puree, schep wokgroentjes, en saus over alles. Mmm, je maaltijd moet er niet altijd mooi uitzien om lekker te zijn! Toch?

Anyway, hier is het recept voor mama haar kabeljauw met tomatenroomsaus, puree, en wokgroentjes. Laat het smaken!

Kabeljauwfilet uit de oven met Tomatenroomsaus

Wij serveren deze simpele kabeljauwfilet uit de oven altijd met puree, wokgroentjes, en tomatenroomsaus, maar je kan hem naar hartelust met andere bijgerechtjes combineren.
5 door 1 stem
Afdrukken Pinnen Stemmen
Voorbereiding15 minuten
Koken35 minuten
Totaal50 minuten
Type: Hoofdgerecht
Portie: 2 personen

Ingrediënten

  • 300 g kabeljauwfilet
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 g wokgroenten

Tomatenroomsaus

  • 2 uien
  • 3 tomaten (3 kleine of 2 dikke)
  • 250 ml room
  • 1 kippenbouillonblokje

Puree

  • 500 g aardappelen
  • melk
  • boter
  • nootmuskaat

Benodigdheden

  • Pureerstaaf

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak een papillot van de kabeljauwfilet: doe per persoon ongeveer 150 g kabeljauwfilet in zilverpapier met wat boter, ui, peper, zout, en een laurierblad. Sluit het pakketje goed af.
  • Zet de papillots in de tot 180°C voorverwarmde oven. De vis is gaar in 30 minuten als hij vers is, of 45 minuten als hij uit de diepvries komt.
  • Schil de aardappelen, was ze, en snij ze in gelijke blokjes. (Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn.) Doe ze in een kookpot, voeg water toe tot ze onderstaan, voeg zout toe en breng ze aan de kook. Ze zijn gaar als je erin prikt met een aardappelmesje en ze eraf glijden.
  • Verwarm wat olijfolie in een wokpan en wok de wokgroentjes tot ze gaar zijn. Er mag nog wat beet op zitten. Kruid af met wat peper en zout.

Tomatenroomsaus

  • Ontvel de tomaten: breng water aan de kook, spoel de tomaten, snij met een mes een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel 10 seconden onder in kokend water. Schrik de tomaten in koud water. Pluk het velletje vanuit het kruisje makkelijk van de tomaat af met een mesje.
  • Bak de ajuin in wat boter in een sauspan tot hij glazig is.
  • Voeg de blokjes tomaat toe en laat even stoven.
  • Voeg de room toe, en de kippenbouillon. Roer goed, en laat het geheel opwarmen. Roer af en toe en kruid af met wat peper en zout.
  • Maak ondertussen de puree: Doe wat melk, boter, peper, zout, en nootmuskaat bij de aardappelen en pureer ze.

Tips

Dit recept gemaakt?Laat ons via @EtenopTafel weten hoe het was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *