Lekkere pannenkoeken zonder toegevoegde suikers? Het kan! Deze bananenpannenkoeken zijn zo eenvoudig om te maken, en een waardig alternatief voor gewone pannenkoeken.
Ik eet wel eens graag pannenkoeken als lunch. Mmm, kan zo smaken! Maar, er zit suiker in pannenkoeken, en wij willen graag zoveel mogelijk toegevoegde suikers vermijden in de voeding voor ons zoontje Finn.
Een korte Google-sessie levert het idee voor bananenpannenkoeken op. Ze zien er hetzelfde uit als gewone pannenkoeken, maar er zitten geen toegevoegde suikers in en zijn toch zoet (genoeg) dankzij de suikers die van nature aanwezig zijn in bananen.
Wat aanpassen en proberen heeft tot een recept geleid waar ik tevreden mee ben. En Finn, onze peuter, smult er iedere keer van, al van sinds we rond de leeftijd van 6 maanden de overstap maakten van melkvoeding naar stukjes (de Rapley methode).
In het begin volstond de portie bananenpannenkoeken gemaakt met 1 banaan, maar nu hij 1 jaar en een paar maanden is, heeft hij daarbovenop vaak ook nog een boterham nodig.
Dit recept voor bananenpannenkoeken is trouwens ideaal om die overrijpe bananen in je fruitschaal weg te werken. Op een halfuurtje heb je 3 overrijpe bananen (met een paar eieren en wat bloem) omgetoverd tot een stapeltje bananenpannenkoekjes die je makkelijk kan invriezen. Goed voor een snelle maaltijd voor je kind als er niet veel tijd is en je eens iets anders dan boterhammen wil geven.
Ik vries ze altijd in stapeltjes in, in een medium Stasher Bag. Er hoeft niets tussen de pannenkoeken, als je voorzichtig bent, krijg je ze zonder breken van elkaar als je ze wil ontdooien.
Wat is een Stasher Bag? Dat is eigenlijk een siliconen (en dus herbruikbaar) ziplock zakje. Ze zijn redelijk prijzig, €14,95 per stuk, maar te krijgen in veel leuke kleurtjes en in verschillende maten. Je vindt ze onder andere bij (dit is een affiliate partner)Big Green Smile, bij Blabloom, maar ook bij Bol natuurlijk:
Maar hoe maak je nu bananenpannenkoeken? Simpel:

Recept Bananenpannenkoeken
Ingrediënten
- 1 banaan (over)rijp, geschild ongeveer 135 g
- 1 ei
- 20 g bloem
- bakboter
Instructies
- Weeg de geschilde bananen op een bord. Gebruik ongeveer 20 g bloem per 135 g geschilde banaan om te vermijden dat je bananenpannenkoeken naar bloem smaken.
- Prak de bananen met een vork op een bord, totdat het eruit ziet zoals appelmoes met stukjes.
- Doe 1 ei per 135 g geschilde banaan in een maatbeker en voeg de geplette banaan eraan toe.
- Smelt ondertussen een mespunt bakboter in een (anti-kleef)pan of pannenkoekenpan op een middelhoog vuur.
- Voeg 20 g bloem per 135 g geschilde banaan toe aan de maatbeker en meng goed. Bijvoorbeeld met een vork.
- Giet met de maatbeker wat beslag in de pan. Als je liever niet te dikke pannenkoeken hebt, kan je het beslag voorzichtig wat uitspreiden met de bolle kant van een lepel.
- Draai de bananenpannenkoekjes om als de bovenkant niet meer loperig is, en bak tot ze goudbruin zijn.
Tips
- Bananen kunnen nogal verschillen in grootte. Gebruik een verhouding van ongeveer 135 g banaan per ei en 20 g bloem om te vermijden dat je pannenkoeken naar bloem smaken. Dat is ongeveer 1 banaan als ze aan de grote kant zijn, of 1,5 banaan als ze relatief klein zijn.
- Ik gebruik altijd een glazen maatbeker van 0,5 l (die van de IKEA) voor 2 porties van dit recept. Handig om te zien dat alles goed gemengd is, en om het beslag in de pan te gieten.
Heel duidelijk weergegeven… zien er erg lekker uit!!!
Bedankt, Marina! Finn is alleszins fan. 🙂
heel lekkere smaak, het bakken zelf is nog wat zoeken (of een andere pan nemen, das voor de volgende keer). Dank je wel!
Bedankt voor je reactie, Tom! Blij te lezen dat de bananenpannenkoekjes gesmaakt hebben. 🙂 Wat gaat er precies mis bij het bakken? Misschien kan ik helpen?
Erg lekker!
Leuk om te lezen, Manon, bedankt voor je reactie!
Heerlijke afwisseling met gewone pannenkoeken en lekker vullend dankzij de banaantjes.
Dank je voor het originele recept.
Gr Ash
Bedankt voor je reactie, Ash! Leuk om te lezen dat de pannenkoeken in de smaak vielen! 🙂