Bananenpannenkoeken

Lekkere pannenkoeken zonder toegevoegde suikers? Het kan! Deze bananenpannenkoeken zijn zo eenvoudig om te maken, en een waardig alternatief voor gewone pannenkoeken.

Ik eet wel eens graag pannenkoeken als lunch. Mmm, kan zo smaken! Maar, er zit suiker in pannenkoeken, en wij willen graag zoveel mogelijk toegevoegde suikers vermijden in de voeding voor ons zoontje Finn.

Een korte Google-sessie levert het idee voor bananenpannenkoeken op. Ze zien er hetzelfde uit als gewone pannenkoeken, maar er zitten geen toegevoegde suikers in en zijn toch zoet (genoeg) dankzij de suikers die van nature aanwezig zijn in bananen.

Wat aanpassen en proberen heeft tot een recept geleid waar ik tevreden mee ben. En Finn, onze peuter, smult er iedere keer van, al van sinds we rond de leeftijd van 6 maanden de overstap maakten van melkvoeding naar stukjes (de Rapley methode).

In het begin volstond de portie bananenpannenkoeken gemaakt met 1 banaan, maar nu hij 1 jaar en een paar maanden is, heeft hij daarbovenop vaak ook nog een boterham nodig.

Dit recept voor bananenpannenkoeken is trouwens ideaal om die overrijpe bananen in je fruitschaal weg te werken. Op een halfuurtje heb je 3 overrijpe bananen (met een paar eieren en wat bloem) omgetoverd tot een stapeltje bananenpannenkoekjes die je makkelijk kan invriezen. Goed voor een snelle maaltijd voor je kind als er niet veel tijd is en je eens iets anders dan boterhammen wil geven.

Ik vries ze altijd in stapeltjes in, in een medium Stasher Bag. Er hoeft niets tussen de pannenkoeken, als je voorzichtig bent, krijg je ze zonder breken van elkaar als je ze wil ontdooien.

Wat is een Stasher Bag? Dat is eigenlijk een siliconen (en dus herbruikbaar) ziplock zakje. Ze zijn redelijk prijzig, €14,95 per stuk, maar te krijgen in veel leuke kleurtjes en in verschillende maten. Je vindt ze onder andere bij (dit is een affiliate partner)Big Green Smile, bij Blabloom, maar ook bij Bol natuurlijk:

Maar hoe maak je nu bananenpannenkoeken? Simpel:

Recept Bananenpannenkoeken

Een simpel en waardig alternatief voor gewone pannenkoeken, zonder toegevoegde suikers, maar toch zoet dankzij de suikers die van nature aanwezig zijn in bananen.
4,60 van 20 stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Koken 25 minuten
Totaal 30 minuten
Type Lunch
Porties 1 peuter

Ingrediënten
  

  • 1 banaan (over)rijp, geschild ongeveer 135 g
  • 1 ei
  • 20 g bloem
  • bakboter

Instructies
 

  • Weeg de geschilde bananen op een bord. Gebruik ongeveer 20 g bloem per 135 g geschilde banaan om te vermijden dat je bananenpannenkoeken naar bloem smaken.
  • Prak de bananen met een vork op een bord, totdat het eruit ziet zoals appelmoes met stukjes.
  • Doe 1 ei per 135 g geschilde banaan in een maatbeker en voeg de geplette banaan eraan toe.
  • Smelt ondertussen een mespunt bakboter in een (anti-kleef)pan of pannenkoekenpan op een middelhoog vuur.
  • Voeg 20 g bloem per 135 g geschilde banaan toe aan de maatbeker en meng goed. Bijvoorbeeld met een vork.
  • Giet met de maatbeker wat beslag in de pan. Als je liever niet te dikke pannenkoeken hebt, kan je het beslag voorzichtig wat uitspreiden met de bolle kant van een lepel.
  • Draai de bananenpannenkoekjes om als de bovenkant niet meer loperig is, en bak tot ze goudbruin zijn.

Tips

  • Bananen kunnen nogal verschillen in grootte. Gebruik een verhouding van ongeveer 135 g banaan per ei en 20 g bloem om te vermijden dat je pannenkoeken naar bloem smaken. Dat is ongeveer 1 banaan als ze aan de grote kant zijn, of 1,5 banaan als ze relatief klein zijn.
  • Ik gebruik altijd een glazen maatbeker van 0,5 l (die van de IKEA) voor 2 porties van dit recept. Handig om te zien dat alles goed gemengd is, en om het beslag in de pan te gieten.

14 gedachten over “Bananenpannenkoeken”

  1. 4 stars
    heel lekkere smaak, het bakken zelf is nog wat zoeken (of een andere pan nemen, das voor de volgende keer). Dank je wel!

    1. Bedankt voor je reactie, Tom! Blij te lezen dat de bananenpannenkoekjes gesmaakt hebben. 🙂 Wat gaat er precies mis bij het bakken? Misschien kan ik helpen?

  2. Heerlijke afwisseling met gewone pannenkoeken en lekker vullend dankzij de banaantjes.
    Dank je voor het originele recept.

    Gr Ash

  3. 5 stars
    Heel fijn recept met ook maten bij !
    Nog even oefenen bij het bakken komt goed. Ze zijn persies niet allemaal verdikt als je de pannenkoek in 2 snijd. Maar als je ze te lang laat dan is de buitenkant zwart 🫤 maar verder super heerlijk en smaakt ook super zonder dus extra suiker 🙊 bedankt!

    1. Ik spreid het beslag altijd wat uit met de bolle kant van een lepel, dan zijn ze iets minder dik en zijn ze beter doorbakken. Je kan ook proberen om je vuur een beetje lager te zetten, zodat ze wel doorbakken zijn, zonder dat ze zwart worden. Dan moet je natuurlijk wel een beetje meer geduld hebben voor ze klaar zijn. 🙂
      Maar wat leuk om te lezen dat ze smaken, Valerie! Bedankt voor je reactie!

  4. 2 stars
    Ik eindigde met banaanroerei, wat toch niet zo smakelijk is als een pannenkoek. Ik gebruikte boter en een antiaanbakpan, maar toch plakte het allemaal vast en viel het dus uiteen als ik het wou omdraaien

    1. Oei, Chloe, dat is inderdaad niet de bedoeling! Heb je grote pannenkoeken gemaakt? Ik maak altijd kleintjes, ik schat zo’n 10cm doorsnede, omdat het vrij dikke pannenkoeken zijn en ze zo makkelijker hanteerbaar zijn.
      En ik zet het vuur middelmatig, en draai de pannenkoek pas om als de bovenkant gestold is.
      Ik hoop dat je het recept nog eens een kans wil geven met deze tips!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw Score