Marley Spoon Maaltijdbox – Onze Ervaringen

De Marley Spoon maaltijdbox is er een van vele beschikbaar in België. We hebben ze (bijna) allemaal geprobeerd, en we bestellen nu nog regelmatig een maaltijdbox van Marley Spoon. Hieronder delen we onze ervaringen.

Laatste update: 17/03/2021

Wat is een maaltijdbox?

Een maaltijdbox, of foodbox, zijn maaltijden die je op voorhand kiest, waarvoor de ingrediënten en recepten dan verzameld en aan huis geleverd worden. Sommige maaltijdboxen moeten afgehaald worden.

Marley Spoon maaltijdbox in het kort

 • Prijs? €6 tot €7 per portie
 • Korting? ja! klik op de gele knop hieronder
 • Abonnement? wekelijks, maar flexibel
 • Levering? gratis thuisbezorgd
 • Vegetarisch? ja, ruime keuze
 • Dieten/allergenen? allergenen worden vermeld, maar geen speciale gerechten
 • Ruime keuze recepten? 20 per week
 • Aantal personen? 2 tot 4
 • Ook beschikbaar in Nederland

Marley Spoon, hoe werkt het?

Stap 1: Registreren

Als je voor het eerst een maaltijdbox van Marley Spoon bestelt, moet je je eerst registreren op de (dit is een affiliate partner)Marley Spoon website. Klik op de groene “Start nu” knop onderaan op je smartphone, of op de groene “Registreren” knop op je tablet of computer. Vul je profiel aan met je adres en betaalgegevens.

Deze stap hoef je maar één keer te doen, maar je gegevens kunnen later uiteraard nog aangepast worden.

Stap 2: Je voorkeuren instellen

Dan kan je je foodbox kiezen: voor hoeveel personen heb je maaltijden nodig, en hoeveel maaltijden per week. De classic box is voor 2 personen, voor 3, 4, of 5 gerechten per week. De andere optie is de box voor 3-4 personen, die goed is voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Deze kan je voor 2, 3, of 4 gerechten per week kiezen.

Zijn jullie met meer? Geen probleem, in stap 3 kan je het aantal porties per maaltijd nog verhogen. Let wel, je kan enkel per 2 porties verhogen, en er is een maximum aantal porties per maaltijdbox. Voor de classic box voor 2 personen is dat 12 porties, voor de andere maaltijdbox is dat 16 porties. Het maximum aantal gerechten per maaltijdbox is het maximum aantal porties gedeeld door 2 personen.

Stel ook de bezorgdetails in. Op welke dag mag je Marley Spoon maaltijdbox geleverd worden, en tussen welke uren? Dat kan op elke weekdag, behalve donderdag. De tijdsintervallen zijn eerder lang (tussen de 4 en 6 uur), maar je krijgt de dag zelf een berichtje met een geschatte levertijd: een interval van een uur.

Sinds de Corona-epidemie en de verhoogde vraag naar maaltijdboxen zijn de tijdsintervallen verlengd. Wij mogen onze box tegenwoordig ergens tussen 8:00 en 22:00 verwachten, maar we krijgen hem uiteindelijk telkens wel ongeveer rond hetzelfde uur.

In je smaakprofiel kan je aangeven wat je lekker vindt. Duid aan of je vegetariër bent, of je een bepaald soort vlees niet eet, en of je graag pittig eet.

Deze stap hoef je maar één keer te doen, maar je voorkeuren kunnen uiteraard later nog aangepast worden.

Op basis van deze keuzes stelt Marley Spoon je een box met verschillende maaltijden voor, voor elke week. Die kan je uiteraard nog aanpassen. Meer daarover in de volgende stap.

Stap 3: Je maaltijden kiezen

Deze stap moet je elke week even doen. Op de “Bestellingen” pagina zie je een overzicht van je gekozen maaltijden per week, voor zowel komende (“huidige”) als voorbije (“vorige”) bestellingen.

Onder het tabblad “Huidige bestellingen” zie je de komende 4 weken met per week x aantal recepten (zoals je zelf hebt ingesteld in stap 2), voorgesteld door de Marley Spoon chefs op basis van je smaakprofiel.

Bij elke week staat vermeld hoeveel dagen je nog de tijd hebt om je bestelling te wijzigen. Dat kan tot 6 dagen voor de bezorgdag. Je kan van hieruit niet alleen het bezorgadres, de bezorgdag en de bezorgtijd per bestelling veranderen, maar ook de gekozen gerechten.

Klik op de groene “Wijzigen” knop om een overzicht van alle maaltijden voor die week te zien. Klik op de verschillende categorieën om gericht een maaltijd te zoeken: vegetarisch, vlees & vis, gezond, simpel & snel, kindvriendelijk. En klik op de maaltijden om het recept te zien.

Ja kan hier ook het aantal porties verhogen per maaltijd. Dat kan weliswaar niet oneindig, zoals we in stap 2 al aanhaalden.

Onder het tabblad “Vorige bestellingen” zie je al je voorbije bestellingen per week. Je kan de gerechten hier beoordelen met sterren.

Deze heerlijke naan zat in onze allereerste Marley Spoon maaltijdbox

Je Marley Spoon abonnement stopzetten

Let op, je start hier een Marley Spoon abonnement. Dat wil zeggen dat je wekelijks een maaltijdbox zal ontvangen. Als dat niet wekelijks hoeft voor jou, zijn er enkele verschillende manieren om dat aan te geven, allemaal via de “Instellingen” pagina.

Tot 6 dagen voor de bezorgdatum van de maaltijdbox kan je aanduiden om een bestelling over te slaan. Vink simpelweg de datum aan of uit op de “Instellingen” pagina. Dit kan tot 8 weken vooruit. Je kan ook bestellingen overslaan op de “Bestellingen” pagina, waar het tot 4 weken vooruit mogelijk is.

Je kan je Marley Spoon abonnement ook pauzeren via de “Instellingen” pagina. Duid aan op de kalender tot wanneer je wil pauzeren. Dat lijkt tot ver in de toekomst (lees: jaren vooruit) te kunnen.

Niet tevreden? Dan kan je je abonnement bij Marley Spoon opzeggen via de “Instellingen” pagina.

Je kan Marley Spoon dus perfect eenmalig proberen!

Marley Spoon, wat kost het?

Je betaalt je Marley Spoon maaltijdbox per week. De prijs hangt af van hoeveel maaltijden je voor hoeveel personen bestelt. Een foodbox voor 3 gerechten voor 2 personen kost €41,95. Dat komt overeen met zo’n €7,00 per portie (per persoon per maaltijd dus). De levering aan huis is inbegrepen in de prijs.

Als je meer gerechten per week bestelt, wordt het iets goedkoper per portie. Bij 4 gerechten betaal je nog €6,50 per portie, bij 5 gerechten kost het €6,20 per portie.

De box voor 3 maaltijden voor 3 tot 4 personen kost €62,95. Ervan uitgaand dat deze hoeveelheid goed is voor 3 volwassenen, komt dit ook overeen met €7,00 per portie.

In deze tabel vind je een overzichtje van de prijzen per portie (per persoon per maaltijd) voor de verschillende boxen. Voor de berekening gaan we ervan uit dat de box voor 3-4 personen goed is voor 3 volwassenen. Met 4 personen wordt hier 2 volwassenen en 2 kinderen bedoeld.

2 personen3-4 personen
2 gerechten per week/€8,83
3 gerechten per week€7,00€7,00
4 gerechten per week€6,50€6,40
5 gerechten per week€6,20/

TIP: Bij het kiezen van de maaltijden kan je het aantal porties per gerecht nog verhogen. Je kan dus bijvoorbeeld ook een box van 3 maaltijden voor 4 volwassen bestellen. Meer daarover hierboven in stap 2.

De Marley Spoon recepten

Bij Marley Spoon kan je wekelijks kiezen tussen een 20-tal recepten. De meerderheid zijn nieuwe recepten, maar er komen ook soms oudere gerechten terug. Leuk om een favorietje nog eens te bestellen!

(dit is een affiliate partner)Klik hier om Marley Spoon gerechten van deze week te bekijken.

Je kan wekelijks tussen een 8-tal vegetarische recepten kiezen, maar verder bieden ze geen andere speciale diëten aan. Ze hebben wel een aantal glutenarme en zuivelarme gerechten, maar kunnen niet garanderen dat ze glutenvrij of zuivelvrij zijn.

Bij gelegenheid kan je ook een thema-gerecht kiezen, zoals de Sinterklaasstoof bijvoorbeeld. Is een aanrader trouwens!

Bij alle Marley Spoon gerechten kan je doorklikken naar het recept, waar je ook de geschatte bereidingstijd (meestal erg krap), de moeilijkheidsgraad, de voedingswaarde per portie en de allergenen info vindt. Je ziet wie het recept gecreëerd heeft en kan een kort tafelverhaal over het gerecht lezen.

Om het gerecht te maken, moet je tegenwoordig de digitale Marley Spoon receptkaart bekijken (dit is een affiliate partner)op de website of in de app. Ze bevat een oplijsting van de ingrediënten die geleverd zijn, wat je van thuis nodig hebt, en welk kookgerei je zal moeten gebruiken. De instructies zijn kort en duidelijk, met bijbehorende foto’s.

Tot voor kort kreeg je ook een papieren receptkaart, die samen werd geleverd met de ingrediënten, maar die zit er sinds ergens in 2020 (misschien heeft Corona er iets mee te maken?) dus niet meer bij. Jammer als je ’t ons vraagt, want was net iets handiger in de keuken. Maar langs de andere kant is het op deze manier ook wel meer eco natuurlijk, geen “overbodig” drukwerk.

TIP: Als je de gerechten later nog eens op eigen houtje wil maken, kan dat. Al de recepten voor gerechten die je ooit besteld hebt, kan je nog bekijken in de app. Controleer wel best even of de hoeveelheden bij de ingrediënten staan. Er staat soms bijvoorbeeld “1x rund- en varkensgehakt” in plaats van het gewicht.

De Marley Spoon ingrediënten

Marley Spoon stelt hoge kwaliteitseisen voor hun leveranciers. Ze kopen hun ingrediënten zo veel mogelijk aan bij biologische producenten en vernieuwende food-startups. Ze geven de voorkeur aan seizoensgebonden ingrediënten van eigen bodem.

Marley Spoon, levering

De verpakking

De Marley Spoon maaltijdbox is een kartonnen doos waar alle ingrediënten samen in zitten, met een scheiding tussen de zachte ingrediënten (zoals groenten) en de harde ingrediënten (zoals blikken).

De ingrediënten zelf zijn enkel indien nodig verpakt. Daarvoor gebruiken ze bij Marley Spoon zacht plastic en kunststof om het gewicht te beperken. De verpakkingen mogen in de nieuwe blauwe (PMD) zak!

De vernieuwde Marley Spoon maaltijdbox is gelanceerd in maart 2021. Daarvoor werden de ingrediënten geleverd in papieren zakken per gerecht. Wij vonden dat niet zo handig om aan te nemen van de bezorger, maar we zaten ook niet wekelijks met een grote kartonnen doos en ze waren relatief makkelijk in de frigo te proppen.

Waarom de switch? Om te voorkomen dat zachte ingrediënten (zoals tomaten) beschadigd worden door harde items (zoals blik), terwijl alles toch vers blijft en zo min mogelijk verpakt. Bonus: de doos is kleiner, waardoor er meer in een bestelwagen passen, en de CO₂-uitstoot dus daalt.

Wist je dat de papieren zakken gemaakt zijn van PEFC-gecertificeerd en 100% gerecycleerd materiaal? De perfecte maat om je oud papier in te verzamelen trouwens.

De verschillende gerechten werden tot maart 2021 geleverd in papieren zakken.

De bezorging

Bij ons wordt de Marley Spoon bezorging verzorgd door PostNL. Ze transporteren de maaltijdboxen in herbruikbare geïsoleerde kratten. De wagens zijn ongekoeld, wat energie bespaart, maar je ingrediënten blijven toch op temperatuur. Wij kiezen altijd voor bezorging op maandag tussen 16:00 en 22:00. We krijgen dan rond 11:00 een sms’je met een tijdsinterval van een uur voor de verwachtte levertijd.

Naar onze ervaring is dit meestal redelijk correct, maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan waardoor de levering wat vertraagd is. Helaas is het bij ons ook al enkele keren serieus misgelopen.

We hebben eens last-minute gevraagd om de box op dinsdag in plaats van maandag te leveren. Dat was volgens de klantenservice geen enkel probleem, maar toen we dinsdagmiddag thuiskwamen, stond onze maaltijdbox al voor de deur sinds maandagavond. We hebben deze maaltijdbox wel vergoed gekregen.

Een andere keer hebben we de maaltijdbox simpelweg nooit ontvangen. Noch bij Marley Spoon, noch bij PostNL konden ze zeggen wat er misgelopen was. Ook deze maaltijdbox hebben we vergoed gekregen.

Stuur een gratis Marley Spoon maaltijdbox

Van zodra je 2 Marley Spoon maaltijdboxen hebt besteld, kan je 3 vrienden een gratis box sturen. Dat kan via de “Stuur gratis box” pagina. Geef de naam en het e-mailadres van je vriend hier in en Marley Spoon doet de rest. De voucher die je vriend in z’n mailbox ontvangt is 4 weken geldig.

Opgelet, deze gratis box is enkel voor nieuwe klanten.

Vervolgens kan je na elke nieuwe bestelling een gratis Marley Spoon box weggeven!

De Marley Spoon app

Alles wat je via de (dit is een affiliate partner)Marley Spoon website kan doen, kan je ook in de Marley Spoon app doen, en meer! Je kan maaltijden kiezen, je bestellingen beheren, een gratis box versturen, je instellingen veranderen, en de klantendienst contacteren.

In de app kan je echter ook een overzicht vinden van alle recepten die je ooit al eens besteld hebt, met het recept. En je kan je favoriete recepten met een hartje aanduiden om ze zo later makkelijk en verzameld terug te vinden.

Andere boxen bij Marley Spoon

Marley Spoon heeft geen lunch- of ontbijtboxen, maar wel een fruitbox! Hierin zitten 5 tot 6 verschillende soorten lokaal geproduceerd vers seizoensfruit, zo’n 3,5 kg in totaal. In iedere box zit ook een speciale fruitsoort, iets exotisch bijvoorbeeld.

Je kan 1 Marley Spoon fruitbox per week bestellen voor €13,90. Die wordt dan samen met je maaltijdbox geleverd.

De voor- en nadelen van Marley Spoon

Voordelen

 • Veel keuze tussen recepten
 • Wekelijks nieuwe recepten
 • Heel lekkere recepten
 • Ook ruime keuze vegetarische recepten

Nadelen

 • Tijdsinterval voor bezorging is erg ruim
 • Je kan geen maaltijdbox voor 1 persoon bestellen

Onze ervaringen met Marley Spoon

Marley Spoon is een van onze favoriete maaltijdboxen! We bestellen regelmatig een box van 3 maaltijden voor 2 personen, zodat we die week nog wat ruimte hebben voor wat spontaniteit.

Er is wekelijks een ruime keuze tussen heel wat nieuwe recepten en we bestellen zelden eentje dat we niet geslaagd vinden. De instructies zijn duidelijk, met foto’s erbij, alleen doe ik er meestal wat langer over dan het recept voorspelt. Maar dat ligt misschien aan mij, want Brecht kan het vaak wel binnen de tijd. 😉

Het voorbeeld van Marley Spoon met ons resultaat. Niet slecht, toch?

We kiezen altijd 1 vegetarisch gerecht, iets wat voor ons toch wel een grotere uitdaging is als we zelf moeten gaan winkelen. We zijn altijd erg tevreden (en soms aangenaam verrast) over hoe lekker de (vegetarische) gerechten van Marley Spoon zijn! De porties lijken vaak weinig, maar zijn altijd net goed.

Wij zijn alleszins fan! (dit is een affiliate partner)Probeer ook eens een Marley Spoon maaltijdbox (met korting!) en laat ons hieronder zeker weten wat je ervan vond.

Eén reactie op “Marley Spoon Maaltijdbox – Onze Ervaringen”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *