Go Back
+ servings

Aardbeienconfituur

Als het aardbeienseizoen volop aan de gang is, is het hét moment om je eigen aardbeienconfituur te maken. Helemaal niet moeilijk en zo lekker!
Voorbereiding: 35 minuten
Koken: 10 minuten
Totaal: 45 minuten
Type: Broodbeleg
Portie: 3 potten van 0.5 l

Ingrediënten

  • 1 kg aardbeien ongekuist
  • 1 kg geleisuiker

Benodigdheden

Instructies

  • Zet een bordje in de koelkast.
  • Je kan je glazen potten steriliseren, zo blijft de confituur het langst goed. Maar goed afwassen en even boven de hete stoom van de confituur houden is ook voldoende.
  • Spoel de aardbeien kort en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in stukjes.
  • Doe de gesneden aardbeien samen met de suiker in een voldoende grote kookpot. De onze heeft een diameter van 25 cm en is 12 cm hoog.
  • Breng al roerend (met een spatel bijvoorbeeld) aan de kook.
  • Als je aardbeienconfituur zonder stukken wil, mix het geheel dan even met een staafmixer.
  • Laat 4 minuten borrelen.
  • Doe een streep gelei op het koude bordje en houd het na 30 seconden wachten schuin. Als de confituur blijft plakken is hij klaar, anders laat je hem best nog even koken.
  • Let op, voor een goede afsluiting is het belangrijk dat je bij het gieten niet op de randen van de potten morst. Gebruik hier bijvoorbeeld een glazen maatbeker of een trechter voor.
  • Voor potten met een rubberen ring en/of beugelsluiting: giet de confituur in de glazen potten tot ongeveer 1 cm onder de rand, sluit onmiddellijk, en laat afkoelen.
  • Voor potten met een draaideksel: giet de confituur in de glazen potten tot aan de rand, sluit onmiddellijk, en laat omgekeerd afkoelen (voor een goede afsluiting).