Terug
+ servings

Ovenschotel met Gehakt en Bloemkool

Misschien niet het meest Instagrammable gerecht, maar deze eenvoudige ovenschotel is zo lekker!
Voorbereiding: 10 minuten
Koken: 45 minuten
Oven: 35 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Type: Ovenschotel
Portie: 2 personen

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen bloemig
  • 300 g gehakt varkens-kalfs
  • 400 g bloemkool diepvries
  • 1 ui optioneel
  • 200 g gratinkaas
  • nootmuskaat

Bechamelsaus

  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • 250 ml halfvolle melk

Benodigdheden

  • (dit is een affiliate partner)Weegschaal
  • Kookpot
  • Sauspan
  • Klopper
  • Maatbeker
  • (dit is een affiliate partner)Ovenschotel

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze, en snij ze in gelijke blokjes. (Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn.) Doe ze in een kookpot, voeg water toe tot ze onderstaan, voeg zout toe en breng aan de kook. Ze zijn gaar (dus klaar om af te gieten) als je erin prikt met een aardappelmesje en ze eraf glijden.
  • Breng een andere pot met gezouten water aan de kook voor de bloemkool. Voeg de bloemkool toe als het water kookt. Niet te lang laten koken, zo'n 4 minuutjes, mag nog beetje beetgaar zijn.
  • Pel en snipper de ui. Bak glazig in boter/olijfolie. Voeg gehakt toe en bak tot het bruin is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Bechamelsaus

  • Smelt de boter op een laag vuur in een steelpannetje of kookpot. Laat zeker niet bruin worden, want dan is je saus ook bruin.
  • Voeg de bloem toe en klop goed. Laat al roerend aanbakken tot het naar koekjes begint te ruiken.
  • Voeg al roerend geleidelijk aan de melk toe. Blijf kloppen tot er geen klonters meer zijn. Afhankelijk van hoe dik of loperig je de saus wil, kan je ze langer laten inkoken, of meer melk toevoegen.
  • Voeg eventueel wat van de geraspte (gratin)kaas toe aan de saus.
  • Kruid af met peper, zout, en nootmuskaat.

Afwerking

  • Plet de aardappelblokjes tot puree met een geutje melk en kruid af met peper, zout, en nootmuskaat.
  • Doe een laag puree in de ovenschotel, dan een laag gehakt en een laag bloemkool. Giet de bechamelsaus over de bloemkool en bedek alles met een laagje geraspte gratinkaas.
  • Zet ongeveer 35 minuten (of tot kaas korstje vormt) in een tot 180°C voorverwarmde oven.

Tips

  • Wij gebruiken een ovenschotel van ongeveer 20 x 14 x 6 cm voor 2 personen.
  • Lijkt de hoeveelheid bloemkool wat weinig/veel voor jouw ovenschotel? Leg de roosjes voor het koken even in je ovenschotel om te zien hoeveel je nodig hebt voor 1 laag.
  • Wij gebruiken meestal diepvries bloemkool, maar kan uiteraard ook perfect met verse bloemkool.
  • Heb je de ingrediënten warm in de ovenschotel gedaan en heb je geen geduld meer? Zet de schotel dan even onder de grill om de kaas te laten smelten.