Terug
+ servings

Granola

Een simpel maar lekker recept voor granola met noten en zaden, afgewerkt met wat honing.
Voorbereiding: 30 minuten
Koken: 30 minuten
Afkoelen: 2 uren
Totaal: 1 uur
Type: Ontbijt
Portie: 15 porties

Ingrediënten

  • 350 g havervlokken
  • 80 g cashewnoten
  • 80 g amandelen
  • 30 g pompoenpitten
  • 30 g zonnebloempitten
  • 60 ml arachideolie
  • 60 ml ahornsiroop
  • 40 g lichte bruine suiker
  • 15 g honing
  • zout

Benodigdheden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C, op de boven- en onderwarmte stand. (Kies je voor de hetelucht stand, verwarm de oven dan voor op 140°C.)
  • Zet een bakplaat met (herbruikbare) bakfolie klaar.
  • Weeg 80 g cashewnoten en 80 g amandelen af. Hak ze grof.
  • Doe in een grote kom 60 ml arachideolie, 60 ml ahornsiroop en 40 g lichte bruine suiker. Klop met een klopper tot ze samen een homogene brij vormen.
  • Voeg 350 g havervlokken, de grof gehakte noten, 30 g pompoenpitten, 30 g zonnebloempitten, en een snuifje zout toe. Meng alles onder elkaar met een lepel of spatel, tot alle havervlokken donkerder gekleurd zijn door de natte brij.
  • Verdeel de mengeling gelijkmatig over de bakplaat.
  • Bak gedurende 30 minuten in de tot 175°C voorverwarmde oven. Roer na 20 minuten alles even om. Na nog eens 10 minuten in de oven, is de granola klaar.
  • Haal de granola uit de oven nadat hij er in totaal 30 minuten in heeft gestaan, en besprenkel hem (naar wens) met honing. Ik doe er zo'n 15 g op.
  • Laat het geheel volledig afkoelen op de bakplaat. Duurt een tweetal uurtjes.
  • Als de granola volledig afgekoeld is, doe dan alles in een luchtdichte pot en bewaar op kamertemperatuur. Smakelijk!

Tips

  • Een gemiddeld aanbevolen portie granola is zo'n 45 tot 50 g, met daarbij gemiddeld zo'n 150 g yoghurt of 150 ml melk. Dat zijn de hoeveelheden waarvan we uitgaan in dit recept. Je kiest je eigen portie natuurlijk zelf, maar dan heb je een idee.
  • Lekker met wat (vanille) yoghurt en eventueel wat stukjes vers fruit.
  • Je kan de noten in dit recept vervangen door om het even welke noten. Kies gewoon wat je lekker vindt!
  • De 15 porties van dit recept passen net in een KORKEN voorraadpot van 1,8L van IKEA.
  • Je kan de havervlokken perfect vervangen door havermout. Havermout is iets fijner dan havervlokken, waardoor je KORKEN voorraadpot niet helemaal vol zal zijn.
  • Geen arachideolie in huis? Die kan je vervangen door kokosolie (moet je dan wel nog smelten), of een andere neutraal smakende plantaardige olie, zoals zonnebloemolie.
  • De ahornsiroop kan je vervangen door honing. Dat mengt alleen niet zo goed omdat dat vaster is van structuur, wat er ook voor zorgt dat je meer aaneengeklitte brokken krijgt. De granola wordt dan ook sneller bruin, dus 25 minuutjes in de oven is hier zeker voldoende.