Terug
–+ servings

Witte Chocolade Cheesecake zonder Oven

Voor dit makkelijke cheesecake recept heb je geen oven nodig. Laat de witte chocolade cheesecake met speculaasbodem een nachtje opstijven in de frigo, werk af met fambozen of ander fruit, en smullen maar!
Voorbereiding: 40 minuten
Opstijven: 12 uren
Totaal: 12 uren 40 minuten
Type: Dessert
Portie: 1 cheesecake

Ingrediënten

Bodem

  • 175 g speculaas Lotus bijvoorbeeld
  • 50 g ongezouten boter

Vulling

  • 200 g witte chocolade
  • 300 g roomkaas Philadelphia bijvoorbeeld
  • 300 ml volle room

Afwerking

  • 125 g frambozen of ander fruit

Benodigdheden

  • (dit is een affiliate partner)Weegschaal
  • Kookpot
  • Kom
  • Ziplock zakje
  • Deegrol
  • (dit is een affiliate partner)Springvorm (24 cm)
  • Houten lepel
  • (dit is een affiliate partner)Spatel
  • Klopper
  • Vershoudfolie

Instructies

  • Haal de ongezouten boter en Philadelphia uit de frigo, zodat ze tot kamertemperatuur kunnen opwarmen.

Smelt de chocolade au bain-marie

  • Zet een pot met wat water in op het vuur en breng aan de kook.
  • Hak de chocolade grof of breek hem in stukjes, en doe in een hittebestendige kom.
  • Zet de kom op de pot met lichtjes kokend water, zonder dat hij het water raakt.
  • Roer regelmatig om totdat de chocolade gesmolten is.
  • Haal van het vuur en zet even aan de kant zodat de chocolade tot kamertemperatuur kan afkoelen.

Bodem

  • Doe de speculaas in een ziplock zakje en verkruimel ze door erover te rollen met een deegrol. Of blend de speculaas in een keukenrobot tot kruimels.
  • Als je de speculaas verkruimeld hebt met de deegrol, smelt dan de boter vooraleer je ze vermengt met de kruimels.
  • Als je de speculaas verkruimeld hebt met een keukenrobot, dan kan je de zacht geworden boter zo toevoegen en het geheel blenden tot het mengsel aan elkaar en het mesje blijven plakken.
  • Doe het speculaas-boter mengsel in een springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Hoog het speculaas-boter mengsel eventueel wat op aan de rand.
  • Zet in de frigo.

Vulling

  • Doe de roomkaas in een grote kom en meng met een houten lepel tot hij zacht is.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en meng met een spatel voorzichtig door de roomkaas tot 1 geheel.
  • Klop de room op met een klopper of keukenrobot zodat hij dikker wordt. Let op, het hoeft geen slagroom te worden, de room is dik genoeg als de pieken blijven staan.
  • Meng de opgeklopte room in 2 keer met een spatel voorzichtig onder het chocolademengsel tot 1 geheel.
  • Giet het mengsel in de springvorm, strijk de bovenkant glad en doe er vershoudfolie over. (Duurzame alternatieven in de tips!)
  • Laat de cheesecake een nachtje opstijven in de frigo.

Afwerking

  • Na een nachtje opstijven in de frigo is de cheesecake klaar om te serveren. Werk af met wat frambozen en haal de rand van de springvorm af. Laat het smaken!

Tips

  • Ik gebruik meestal de speculaasjes van Lotus, maar de Bastogne koeken van LU zijn ook een aanrader.
  • Om de speculaas te verkruimelen en de room op te kloppen, gebruik ik de (dit is een affiliate partner)Kenwood Chef Keukenrobot. Gaat wat sneller dan met de hand en je hoeft er geen ziplock zakje voor de verknoeien.
  • Er bestaan enkele duurzame alternatieven voor vershoudfolie: (dit is een affiliate partner)bijenwasdoeken en (dit is een affiliate partner)herbruikbare vershoudfolie. We hebben nog geen ervaring met bijenwasdoeken, maar gebruiken zo vaak mogelijk onze herbruikbare vershoudfolie.
  • Niet zo'n fan van frambozen? Aardbeien of blauwe besjes zijn ook een goede optie, of beleg met een combinatie van je favoriete fruit. Je kan de cheesecake ook bestrooien met wat speculaaskruimels. Doe gewoon wat jij lekker vindt!